להפחית את זיהום האוויר ולהאט את קצב ההתחממות


 

לתפוס שתי ציפורים במכה אחת: להפחית את זיהום האוויר ולהאט את קצב ההתחממות

מאת דר. אסף רוזנטל

מחקר שנערך על ידי נאס"א ופורסם ב Science – מתאר 14 דרכים לשליטה במזהמי אוויר ולהפחתתם. לטענת החוקרים אם השיטות ייושמו ניתן יהיה למתן את קצב ההתחממות העולמית , לשפר את בריאות האוכלוסיה האנושית ולתגבר את ייצור המוצרים החקלאיים.

מחקר שנערך על ידי נאס"א ופורסם ב Science – מתאר 14 דרכים לשליטה במזהמי אוויר ולהפחתתם. לטענת החוקרים אם השיטות ייושמו ניתן יהיה למתן את קצב ההתחממות העולמית , לשפר את בריאות האוכלוסיה האנושית ולתגבר את ייצור המוצרים החקלאיים.
 
החוקרים טוענים כי מיקוד ויישום שיטות יחודיות למניעת זיהום האוויר יגרום להאטת ההתחממות העולמית ל-0.5 מעלות עד 2050. במקביל תעלה תפוקת המזון (מחקלאות) ב-135 מיליון טון לעונה. כמו כן, ימנע מותם המוקדם של מאות אלפי אנשים בכל שנה ממחלות הנובעות מזיהום אוויר. התועלת תורגש בכל העולם אבל המרוויחות הגדולות תהיינה ארצות באסיה ובמזרח התיכון .
 
החוקרים בדקו כ-400 דרכים ושיטות טכנולוגיות שונות על-סמך הערכות של המכון לניתוח מערכות יישומיות בלקסנבורג שבאוסטריה (International Institute for Applied Systems Analysis in Laxenburg, Austria.). מתוך כל השיטות נבחרו 14 שיתנו את ה"רווח" האקלימי הגדול ביותר.
 
שיטות שיירסנו את פליטות הפיח וגז המתאן – שני המזהמים שמחריפים את שינויי האקלים וגורמים נזק ישיר לאנשים ולצמחים, וכן נזק עקיף על ידי יצירת אוזון בשכבות הנמוכות של האטמוספירה, המהווה מזהם רעיל.
 
פיח (Black carbon) – הוא מוצר שנפלט בשריפת דלק מחצבי כמו גם בשריפת חומר ביולוגי (עצים, אשפה וכד'). הפיח נספג בגוף ע"י נשימה ועשוי לגרום למחלות נשימתיות, ולפגיעה במערכות הדם והלב. חלקיקי הפיח הזעירים קולטים את קרינת השמש וגורמים להתחממות ולשינויי מזג אוויר. כאשר חלקיקי הפיח נופלים על משטחי קרח ושלג, המשטחים שהפכו כההים מהפיח סופגים יותר קרינה וכך שוב מגבירים את ההתחממות העולמית.
 
מתאן הוא גז דליק שמהווה מרכיב עיקרי ב"גז טבעי". המתאן הוא גז חממה רב-עצמה כמו גם מעודד היווצרות אוזון. האוזון הוא מרכיב מפתח בערפיח וגורם נזקים לבריאות האדם, לצמחים ולגידולים חקלאיים.
 
בעוד שפחמן דו-חמצני נחשב לגורם העיקרי להתחממות העולמית הרי שלהקטנת הפליטה של פיח ומתאן תהיה השפעה מיידית, זאת מאחר ששני המזהמים ממוחזרים ונעלמים מהאטמוספירה במהירות גבוהה יחסית.
 
לדעת החוקרים, מניעה והפחתה בפליטות הפיח והמתאן יהוו הגנה מההתחממות העולמית באזורים נרחבים בהם יש שטחים גדולים שמכוסים בקרח (צפון-רוסיה למשל). ההשפעה החיובית בהפחתת הפליטות תורגש בארצות כמו פקיסטן, אירן וירדן בהן תעלה תפוקת הגידולים החקלאיים.
 
דרום אסיה והסאהל (אפריקה) יהנו מהשינוי בגלל מחזוריות גשמים טובה יותר. בארצות כמו הודו, בנגלדש ונפאל תהיה ירידה חדה בתמותה (בטרם עת). המחקר מראה שניתן למנוע בין 700 אלף ל-4.5 מיליון מיתות (בטרם עת) כל שנה.
 
לפיח ולמתאן מקורות רבים. כדי לישם את הפחתת הפליטות יהיה צורך בשיפור תשתיות. על פי החוקרים הדרכים העיקריות להפחתת פליטות המתאן הן על ידי לכידת הגז ה"בורח" ממכרות פחם ומבארות נפט, הפחתת הנזילות בקווים ארוכים, מניעת פליטה ממצבורי אשפה, שדרוג מערכות טיפול בשופכין, אוורור שדות אורז, והגבלת פליטות מחוות (מזבל אורגני).
 
הדרכים המוצעות למנוע פליטת פיח כוללות: התקנת מסננים במנועי דיזל, הורדת רכבים מזהמים מהכביש, שדרוג תנורי בישול ומתקני חימום למתקנים בעלי ניצולת גבוהה ובעירה נקיה, התקנת תנורי קליה (אפיה) יעילים, שדרוג תנורי פחם אבן ואיסור על הבערת פסולת חקלאית.
 
החוקרים השתמשו במודלים ממוחשבים כדי לחשב את תוצאות ההפחתות בפליטות. החישובים הראו כי התועלת מהפחתת פליטות המתאן תהיה רחבת היקף, זאת מאחר שהגז מתפזר בכל האטמוספירה.
 
פיח נושר מהאטמוספירה ימים ספורים אחרי פליטתו כך שהתועלת בהפחתת פליטתו תהיה משמעותית באזורים מסוימים, בעיקר באזורים בהם יש כיסוי קרח ושלג.
 
לדברי החוקרים, הפחתה בפליטות הפיח והמתאן תעניק הגנה על בריאות הציבור ושיפור בתפוקת המזון. הפעילות להפחתת הפליטות תקדים את יתר הפעילויות למניעת שינויי האקלים ומיתונם, ותעזור לקדם ולתמרץ מדיניות כללית למיתון ההתחממות.

 



מקור הכתבה: www.hayadan.org.il


דף הבית >> מבזקי דף >> בריאות ורפואה >> להפחית את זיהום האוויר ולהאט את קצב ההתחממות