CRP: החלבון שיכול לנבא מחלות עתידיות


 

CRP: החלבון שיכול לנבא מחלות עתידיות

כדאי שתכירו את חלבון מגיב CRP) C),
אשר בודק את רמת ההפעלה של המערכת החיסונית וביכולתו לנבא התקף לב, סוכרת, אלצהיימר ועוד. כדאי גם שתדעו כי בעזרת כמה צעדים פשוטים ניתן להשפיע על רמתו וליהנות ממערכת חיסונית מאוזנת

מאת: ד"ר מארק ליפוניס

 
מתוך הספר מערכת חיסונית מאוזנת
 
 

המערכת החיסונית מצטיינת בגודלה, מורכבותה ויעילותה. אך יש לה נקודות תורפה. חולשתה מתבטאת בשני תחומים: מצד אחד סכנת הכניעה לפולשים, ומנגד גירוי-יתר.

הבעיה הראשונה מתרחשת כשאין המערכת החיסונית מתגייסת נכונה למול פולשים זרים, המצליחים עקב כך לחדור דרך רשת ההגנה. אנו מכירים מצב זה יותר מדי טוב – על הגוף משתלט זיהום, ואין בכוחה של המערכת החיסונית להילחם בו.

האפשרות השניה היא שהמערכת החיסונית עצמה הגיעה לאפיסת כוחות כמעט מוחלטת בגלל פולש כלשהו (כגון HIV ), בגלל מצבים גופניים מסוימים (כגון מחלות של כשל חיסוני) או בגלל תרופה לדיכוי המערכת החיסונית (כגון תרופות למניעת דחיית איבר הניטלות לאחר השתלה, או, במקרה שכיח יותר, בגלל סטרואידים כמו פרדניזון או קורטיזון).

בארצות המערב, הסכנה הגדולה יותר האורבת לפתחנו היא כאשר המערכת החיסונית שלנו מגיעה למצב של פעילות-יתר (במדינות העולם השלישי המערכת החיסונית נאבקת בעיקר בפולשים ובזיהומים).

 

בדיקת CRP - בודקת את רמת ההפעלה החיסונית

 

הבדיקה הנפוצה ביותר לבדיקת רמת ההפעלה של המערכת החיסונית היא בדיקת CRP (בדיקת דם) – כגובה ה-CRP, כך גובה הפעלתה של המערכת החיסונית. מחקרים שנעשו בשנות ה-90' הראו שרמת CRP מהווה אבן בוחן טובה יותר לניבוי של התקף לב, מאשר רמת כולסטרול, רמת לחץ דם, היסטוריה משפחתית או כל גורם אחר מתוך גורמי הסיכון שהיו מקובלים אז.

 

קיימת כיום בדיקה רגישה הרבה יותר, שבכוחה למדוד רמת CRP בדרגת דיוק גבוהה הרבה יותר - בדיקת CRP ברמת רגישות גבוהה ( - highly sensitive CRP hs-CRP). בדיקה זו נמצאה מדויקת יותר מכל בדיקה אחרת המוכרת לרפואה, ביכולת לסייע לחוקרים להבדיל בין בני-אדם בעלי סיכון להתקף לב ובין אלה הבטוחים ככל הנראה מפניו.

מעניינת ביותר העובדה שעלייה ב-hs-CRP נמצאה עתה כמנבאת מחלות רבות אחרות, בנוסף למחלת לב. רמת hs-CRP גבוהה נמצאה כמצביעה באופן מובהק על הבעיות הבאות: מפרצת אבי העורקים בבטן, אלצהיימר, פרפור פרוזדורי, סוכרת, יתר לחץ דם, ניוון כתמי (מקולרי, macular degeneration , אחת הסיבות העיקריות לעיוורון), דלדול עצם, שבץ, מוות פתאומי מהפרעת לב, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסוגי סרטן נוספים.

 

שימו לב שרמת ה-CRP עולה עוד בטרם פרצה המחלה, כלומר ההפעלה חיסונית קודמת למחלה.

 

המדענים רק החלו זה עתה להבין ולזהות את מעורבותה של המערכת החיסונית בעצם גרימת המחלות האלה. קל לראות מדוע כה חשוב האיזון בין פוטנציאל ההגנה וההרס של המערכת החיסונית, משום שבגלל הפרת האיזון עלולות לפרוץ מחלות.

 

הגורמים המשפיעים על רמת CRP ועל מערכת החיסון

 

מספר גורמים יכולים להשפיע על רמות CRP ועל המערכת החיסונית, למשל: משקל הלידה,כמות המזון שאנו אוכלים, פעילות גופנית, איכות השינה, נשימה נכונה ועוד.

 

השפעת כמות המזון על המערכת החיסונית

 

מבחינת המערכת החיסונית, לכמות המזון הנאכלת מידת חשיבות זהה לאיכותו. מה הסיבה לכך?

ככל שגדלה כמות המזון הנאכלת בארוחה אחת, כך גדל הלחץ על המערכת החיסונית.

 

חוקרים שמדדו את רמת ה-CRP אצל נבדקים לאחר ארוחה, מצאו שככל שגדלה התכולה הקלורית של הארוחה, כך עולה רמת ה-CRP אחריה.

 

פירוש הדבר שבקרב אלה האוכלים ארוחות קטנות יותר ותכופות יותר, התגובה החיסונית מתונה יותר מאשר בקרב אלה האוכלים את הקלוריות היומיות שלהם במספר קטן יותר של ארוחות גדולות.

 

השפעת פעילות גופנית על המערכת החיסונית

 

מחקרים רבים קושרים בין תנועה ופעילות גופנית ובין רמות נמוכות של הפעלה חיסונית, של ציטוקינים ושל CRPלדוגמה, מחקר מאפריל 2006, שבו השתתפו קרוב ל-4,000 מבוגרים (שפורסם בכתב העת Atherosclerosis ), מצא יחס הפוך בין פעילות גופנית וכושר גופני ובין רמת CRP . מעניין שיחס זה לא היה תלוי במשקל - כלומר, בין שמדובר היה במשתתפים במחקר שסבלו ממשקל-יתר ובין שלאו, ככל שגדלו פעילותם הגופנית וכושרם הגופני, קטנה רמת ה-CRP שלהם.

 

פעילות גופנית היא כנראה הדרך היחידה היעילה ביותר להורדת רמתCRP .

 

תוכנית אימונים סדירה מפחיתה רמת CRP גבוהה.

 

 

 

 



מקור הכתבה: www.focus.co.il


דף הבית >> מבזקי דף >> בריאות ורפואה >> CRP: החלבון שיכול לנבא מחלות עתידיות