קצת על מים


 

א .     יתרונות השתייה

1.    מחסור כרוני באספקת מים יכול לגרום לבעיות רפואיות כמו יתר לחץ דם, אסטמה, אלרגיות ואבנים בכליות. התייבשות היא הסיבה מספר אחת למיגרנות ולצרבת. שתיית חמש כוסות מים ביום מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס ב-45%, בסרטן השד ב-79% ובסרטן שלפוחית השתן ב-   50%.   תאמינו !

2.    חוסר מים נחשב לאחת הסיבות העיקריות לבחילות בתקופת ההריון: סימן לצמא של האם והעובר.

3.    חשוב לזכור שגוף מיובש שואב מים מכל איבר, כולל כולם. כך, למשל, הדיסקים שמפרידים בין החוליות של עמוד השדרה מורכבים מ-75% מים. בגוף מיובש הם נאלצים לוותר על חלק מהמים והאלסטיות שלהם נפגעת. התוצאה היא שחיקת דיסקים מואצת.

4.    מחסור במים הוא הגורם מספר אחת לעייפות במהלך היום.

5.    שתיית מים משפרת את תהליכי העיכול ועוזרת למנוע עצירות.

6.    מים מהווים גורם סיכה במרפקים ובשרירים והם עוזרים להפחית התכווצויות ועייפות בשרירים. מחקרים שעקבו אחר אתלטים הראו שהתייבשות משפיעה לרעה על היכולת האירובית, הסיבולת והכוח. אפילו התייבשות מתונה יכולה להפחית 20% מהביצועים שלהם, שכן בגוף מיובש רמות החמצן בדם יורדות.

7.    שתיית מים במקום משקאות ממותקים מקטינה מאוד בעיות שיניים.

8.    שתיית מים מוסיפה לעור לחות בשכבות הפנימיות ומונעת ממנו להיראות יבש.

9.    מים מנקים את הגוף מחומרי פסולת, רעלים וחומרים שגורמים להזדקנות. כן, מי שחשקה נפשו להיראות צעיר - שישתה מים!

ב .     כמה מים צריך לשתות?

על חולי כליות להתייעץ עם הרופא הפרטי בדבר כמות השתייה היומית. כמו כן להיזהר מדיאטות מים מטורפות שבהן "חובה" לשתות ארבעה ליטרים מים ביום בתנאי בית, מה שעלול לגרום, (כן יש כזה דבר), להרעלת מים! (=מהילה של מלחי הגוף בצורה מסוכנת).

אבל ככלל, אדם במשקל 60 קילו צריך לשתות שבע-שמונה כוסות מים צלולים ביום. לכל עשרה קילו נוספים יש להוסיף כוס אחת (כוס = 250 מיליליטר).

המים מצויים יותר בשרירים מאשר ברקמת שומן ולכן גופם של אנשים שמנים מכיל פחות אחוזי מים. מאחר שלמים יש תפקיד מפתח בתהליך פירוק שומנים, אנשים בעלי עודף משקל שרוצים לרזות, זקוקים ליותר מים !

כדאי לזכור כיצד אנו מאבדים נוזלים: זה קורה בהזעה, בנשימה (עד שתי כוסות ביממה) ובהשתנה. כמו כן גם בזמן מחלה - כאשר חום גופנו עולה, בהקאה ובשלשולים. חשוב להתאים את השתייה לנסיבות. כך, למשל, פעילות גופנית מוגברת או מזג אוויר חם במיוחד מחייבים שתייה נוספת.
יש דרך קלה לדעת האם אנו שותים מספיק.

צבע השתן צריך לנוע בין שקוף לצהבהב בהיר.                                                               אם הצבע כהה, סימן של חוסר נוזלים בגוף.                                                                             לפעמים תחושת הצמא כה ירודה שהיא מתפרשת כרעב !  

ג .     איך מגבירים את שתיית המים ?

הרבה אנשים לא אוהבים/לא רגילים/לא מסוגלים לדבריהם לשתות מים. באמת?
כולנו נולדנו עם מנגנון צמא, אבל איבדנו אותו לאורך הדרך (חבל שזה לא קורה למנגנון הרעב...). רבים מחכים לתחושת הצמא, ליובש בפה, כדי לשתות. אלא שפה יבש הוא סימן להתייבשות חמורה. כחלק מתהליך ההסתגלות של הגוף לשתייה בכמויות קטנות, תחושת הצמא נחלשת. גם הגיל תורם למגמה זו. כאשר מתחילים לתת לגוף כמויות שתייה מספקות, תחושת הצמא משתקמת, ובעצם ככל ששותים יותר מרגישים צמאים יותר וזה טוב!
הדרך להיכנס להרגל של שתייה מוגברת היא להתחיל לשתות מתוך החלטה שזה חשוב. ההרגל ייבנה עם הזמן.
מתחילים מארבע כוסות ביום או מכל מספר מינימאלי שנראה סביר ועולים בהדרגה. חשוב לפזר את השתייה לאורך כל היום כדי לאפשר לנוזלים להיספג ולא רק להיות מופרשים.
געזונטהייט !

ד .     מה לשתות ?

המומלצים ביותר הם מי ברז ומים מינרלים. מערכות סינון מים ביתיות, המשתמשות בתהליך סינון של אוסמוזה הפוכה, מאבדות את מרבית המינרלים. למערכות סינון ביתיות כמו תמי-4 יש פילטר פחם ואור אולטרה סגולי שהורג חיידקים, והן מנקות בעיקר חומרים אורגניים, אך מרבית המינרלים נשארים.
הרתחת מי הברז גורמת לאיבוד חלק מהסידן שנמצא בהם. אגב, זו הסיבה שבקומקום שהמים בו חמים יש משקעים, בעוד שבמים המאוכסנים במקרר אין משקעי סידן.
מים קשים עדיפים על מים רכים. מי שמתקין פילטרים נגד אבנית בכניסה לביתו עדיף שיבטל אותם. מחקרים מראים שבאזורים שבהם המים "רכים", יש עשרה אחוזים יותר של תמותה ממחלות לב ויותר מקרים של יתר לחץ דם, אוסטיאופורוזיס, אוסטיארטריטיס ותת פעילות של בלוטת התריס.
מים מזוקקים (להבדיל מהמינרליים) אינם מומלצים לשתייה מלבד לתקופה קצרה של ניקוי רעלים. הסיבה: הם סופחים מהרקמות רעלים, אבל גם מינרלים חיוניים!
מרבית המשקאות הקלים מיוצרים ממים מזוקקים ולכן עניים במינרלים חיוניים! גם כאן מומלץ לקרוא את התווית של המוצר ולראות לא רק ממה הוא מורכב אלא גם מה חסר בו! בנוסף: משקאות לא דיאטטיים מכילים סוכרים רבים ולכן זיכינו אותם בכינוי: "ממתקים נוזליים".
משקאות המכילים קפאין אינם מומלצים, כי הם משתנים וגורמים לגוף לאבד נוזלים במהירות גדולה מדי. הם גם מגרים הפרשת אינסולין, הורמון הגורם להשמנה !
משקאות אלכוהוליים ומיצי פירות מכילים הרבה סוכר ויש לצרוך אותם במשורה.
במיוחד אצל ילדים, שתיית משקאות קלים גורמת לאובדן הרצון לשתות מים. 

די בחוסר זמני של שניים-שלושה אחוזים מכמות המים שבגופנו, כדי שיהיו לנו תופעות רעות ומציקות כמו: בעיות בזיכרון לטווח קצר וקושי בביצוע פעולות מתמטיות פשוטות !
ולכן, עכשיו... ממש עכשיו לקום... ולשתות מים !  

                            לרוויה !



( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )