מה מקור הריח של הגשם?
לבקשת הגולש, בלדד השוחי מסביר למה לגשם יש ריח, מה הוא, ואיך אנחנו מצליחים להריח את הגשם עוד לפני שהוא מגיע
מאת: בלדד השוחי08:1211.11.2005
אחת ולתמיד האם מישהו מוכן להסביר לפשוטי העם מה מקור הריח כשיורד גשם?
רוב תודות!
guest (השאלה הופיעה בפורום "לכל שאלה תשובה")
גסט היקר,
אני חושב שאני יודע על איזה ריח אתה מדבר, אבל לפני שאנחנו מגיעים אליו בוא לא נשכח שלגשם יש שלל של ריחות. יש ריח של קצת לפני, יש ריח של בזמן ויש ריח של אחרי. יש ריח של גשם על אספלט בעיר מזוהמת, ריח של גשם על חציר, של גשם על שדות. יש ריח של גשם כשקר וריח של גשם כשחם ולח. מסתבר שזו תכונה מובהקת של הגשם - הוא לוקח ריחות ממקומות אחרים ודוחף לנו אותם לאף.
נתן ריחו
זה לא כל כך מפתיע, בעצם. גשם הוא תנועה. טיפות מים שמגיעות מכל-כך גבוה, למה שהן לא יביאו איתן מהעננים קצת ריחות שמימיים? או ריחות אחרים של כל-מני דברים שהן אספו בדרך? חוץ מזה, כשיורד גשם מתרחשות תופעות אחרות כמו לחצים ברומטריים ורוח (שסוחבת איתה ריח ממקומות אחרים) ולפעמים אפילו סערות חשמליות ש"משחררות" אלקטרונים מהאוויר וגורמות לריח החמצמץ-מריר שמכונה בטעות “ריח של אוזון" או - יותר בצדק - “ריח של עוד-מעט ירד פה גשם".
האף האנושי מבחין בגאוסמין באוויר בריכוז של אחת למאה-בליון (100,000,000,000)מה הקשר בין רוח לשקעים ברומטריים?
ומה בין אלקטרונים באוויר לסופות-רעמים?
ראית פעם מכוניות שנשארו בחוץ בזמן היורה? מלא ג'יפה, נכון? זהו בדיוק, טיפות הגשם סוחבות איתן חלקיקים ממקומות אחרים ולחלק מהחלקיקים האלה יכול להיות ריח. במקומות מזוהמים במיוחד יש ריח מאד לא נעים שנלווה לגשם הראשון: כל הטינופת שעלתה למעלה בעונה היבשה חוזרת למטה בזעם רטוב.
אבל הגשם לא מביא איתו רק ריחות מלמעלה, כשהוא פוגע בקרקע הוא ממים כל-מני דברים שנמצאים בה ומשחרר אותם אל האוויר. באדמה יש המון מיקרובים, יצורים חד-תאיים, שחיים בה. חלקם מייצרים - כחלק ממחזור-החיים שלהם - חומר שנקרא בעגה המדעית "גאוסמין" ושאחראי על הריח האופייני של האדמה (ועל הטעם האופייני של הסלק). כשהאדמה מתייבשת המיקרובים מתים והגאוסמין משתחרר לאדמה. כשהגשם הראשון יורד הגאוסמין הזה נשטף החוצה ונותן לנו באף.
הכוכב האמיתי - פטריכור
עדיין, עם כל הריחות המגוונים הללו, כשרוב האנשים חושבים על ריח של גשם הם חושבים על ריח של תרכובת שמנונית מרתקת אחת בשם "פטריכור" ("דם-האבן" בתרגום חפוז מיוונית) שחלק מהצמחים מפרישים בעונת היובש. זה הריח המגניב הזה, שמן צמחי שנמצא באדמה. משתמשים בו בתעשיית הבשמים.
לא ברור לגמרי למה צמחים מפרישים את החומר הזה, אבל מחקרים מראים שפטריכור מעכב נביטה של זרעים. אז אולי זוהי דרכם של הצמחים לאותת לזרעים שלהם שעדיין לא הגיעה העת לצמוח. ואז, כשהגשם יורד הוא שוטף את הפטריכור מהאדמה, הזרעים נובטים, אנחנו מריחים - ונהנים.
סוף-שבוע ריחני,
( לא ידוע מקור הכתבה - נשמח לדעת )