אופס, יותר מדי מלח! - על טעויות נפוצות במטבח
תכנון לקוי, היעדר תשומת לב וביצוע רשלני הם גורמי המפתח בטעויות בישול ואפייה, שמייצרות כישלונות מפוארים ומפחי נפש לטבחים חובבים וגם מקצועיים. ניתוח מעמיק של התקלות הנפוצות בבישול, למה הן קורות והכי חשוב: איך מתקנים?
כמה שפים ובשלנים ידועים שיתפו אותנו בסיפורים אישיים על תקלות משלהם ועל פתרונות שמצאו.
ניר צוק: "הכנתי שוקי טלה לאירוע חשוב. כשהגיעה תורה של המנה העיקרית, רוב השוקיים היו עדיין במצב נא לחלוטין. בלי להתבלבל, הנחתי אותן על קרש חיתוך, הסרתי את הבשר מהעצמות וקצצתי דק. תיבלתי היטב והגשתי בתוך מיני-פיתות כטרטר טלה חצי-חם. האורחים התלקקו."
ירון קסטנבאום: "הגעתי לאירוע שלמזלי לא היה רב משתתפים, וגיליתי, רבע שעה לפני ההגשה, שכל הרוטב לבשר נשפך בדרך. אחרי הערכת מצב קצרה, העברתי את הצלייה מהתנור למחבת והקרבתי כמה צלעות לטובת בישול בזק של ציר. את הרוטב הכנו מקרצוף שאריות הטיגון של הבשר שדבקו למחבת בציר, בתוספת יין טוב והרבה חמאה. אף אחד לא הרגיש".
נירה רוסו: "הפונדו שהכנתי הפך לגוש גומי בעל מרקם מעניין. בלי להתבלבל, הכנתי טוסטים מחלה, מרחתי בחרדל טוב, פרסתי את הגוש לפרוסות והנחתי אחת על כל טוסט. ליתר ביטחון, ריססתי הכל בשמנת ושלחתי להשתזף בתנור. הגרסה הפרטית למה שהוא בעצם מאכל וולשי ידוע ')וולש רביט(' זכתה להצלחה כזאת, שמאז אנחנו חוזרים עליה בקביעות."
ארז קומרובסקי: "הכנתי לחם אגוזים, והכיכרות נשכחו על העגלה. כשהגעתי, הלחמים כבר סבלו מהתפחת יתר, ובלית ברירה ניסיתי עליהם טיפול החייאה: שיטחתי אותם למעין פיתות דקות ואפיתי. ללחם הפריך והמתפצפץ שהגיח מהתנור הייתה הצלחה כזאת, שנאלצתי לחזור על הטעות עוד ועוד".
ישראל אהרוני: "זה היה באחת מ'ארוחות החודש,' מדור מצולם בעיתון 'חדשות.' דקה לפני תחילת הארוחה, פתחתי את הפריזר כדי להראות לדליה פן-לרנר, אחת המשתתפות, את היצירה המורכבת שהכנתי למנה אחרונה. המרנג המושקע, על שלוש שכבותיו ושלושת צבעיו, נחת על רצפת העץ הלבנה של דירת הרווקים שלי וניתז לכל עבר. אחרי שהתעשתתי מההלם, הכנתי בעשר דקות קינוח אלטרנטיבי מכל הפירות שליקטתי מהמקרר. קרמלתי אותם במחבת, הערמתי עליהם קצפת טרייה, וכשהגשתי, איש לא ניחש שזו ברירת מחדל".