מדוע לובשת הזברה פיג'מה?


מדוע לובשת הזברה פיג'מה?

מאת דר. אסף רוזנטל

הסבר אחר טוען כי הפסים עוזרים לזברה לווסת את חום הגוף, הסבר נוסף הוא כי הפרטים בעדר מזהים זה את זה כאשר אצל כל פרט דגם הפסים מעט שונה, אך מנסיוני שכעת מקבל אישור ממחקר חדש, הסיבה היא הרגישות לזבובים

בטיולים בטבע בכלל ובאפריקה בפרט, מתעוררות לעיתים קרובות שאלות על היתרון (או החיסרון) שנותן דגם צבעים לחיות: פרפרים צבעוניים, פילים וקרנפים אפורים, נמרים נושאים חברבורות וכך הלאה והלאה.


 
התשובות לשאלת היתרון שונות ומגוונות על פי המין, הגודל והמיקום בשרשרת המזון: זכרי הטווסים מתקשטים בזנב צבעוני כדי למשוך נקבות, חיפושיות שחורות כדי לאגור חום, אריות שצבע כצבע עשב יבש ועוד דגמי צבעים וסיבותן עימן.
 
אחד הדגמים הבולטים ולכן גם הבעייתיים להבנת היתרון הוא דגם הפסים של הזברה.
 אחד ההסברים המקובלים לרבים מדגמי הצבעים הוא הסוואה, ואכן כאשר עדר זברות נע בין עצים נוצר משחק אור וצל שפסי הזברות משתלבים בו ואולי מבלבלים טורף אפשרי אלא שאת רוב הזמן מבלות הזברות בשטחי מרעה פתוחים. אלו המצדדים בהסוואה מסבירים כי בתנועת העדר דגם הפסים יוצר בילבול שמקשה על טורף להתרכז ולעקוב אחרי פרט בודד.
 
הסבר אחר טוען כי הפסים עוזרים לזברה לווסת את חום הגוף, הסבר נוסף הוא כי הפרטים בעדר מזהים זה את זה כאשר אצל כל פרט דגם הפסים מעט שונה.
 
אצל מי שבילה זמן רב יותר בשטח ומכיר היטב את התנאים באזורים בהם רועות הזברות, התפתח מזה זמן רב ההסבר המקובל כי דגם הפסים "מבלבל" את החרקים העוקצניים ובעיקר את זבובי הצהצה. הסבר זה נתמך בין היתר בעובדה שעוברי הזברה השחורים מפתחים את הפסים הלבנים רק בשלב שלפני ההמלטה כהגנה מעקיצות זבובים.
 
עד היום היה זה הסבר מעניין אבל ללא סימוכין, עכשיו מתפרסם ב-Journal of Experimental Biology
http://jeb.biologists.org/content/215/5/iii מחקר של חוקרים משוודיה והונגריה שמבסס את ההנחה העממית ונותן לה בסיס מדעי. לדברי החוקרים "דגם הפסים הופך את הזברה לבלתי מושכת לזבובים", כאשר המפתח לדחיה הוא האופן בו דגם הפסים מחזיר אור.
 
כדי לבסס את הנחת "ההגנה מזבובים" נבדקו תגובותיהם השונות לאור של זבובי-סוסים. Tabanids היא סידרת זבובים עוקצניים שתפוצתם עולמית, עקיצתם מכאיבה ומפריעה והם נשאים למחלות וטפילים.
 
החוקרים החלו בבדיקת תגובות זבובים לסוסים שחורים, חומים ולבנים ומצאו כי בסוסים שחורים וחומים מקוטב האור במאוזן לפני השטח כך שהאור מוחזר ממנו, הופך את הסוסים הכהים מאוד מושכים לזבובים, שכן האור מוחזר מהסוסים בגלים שמגיעים לעיני הזבובים הרעבים על מישור מאוזן כמו נחש שזוחל על הקרקע השטוחה.
 
בהמשך נבדקה צורת החזרת האור מסוסים לבנים והתברר כי סוסים לבנים מחזירים אור לא מקוטב שגליו נעים במישורים רבים ושונים. עובדה זו יוצרת משיכה נמוכה ולכן סוסים לבנים מוטרדים פחות מאחיהם הכהים.
 
אחרי שצוות החוקרים הבינו כי הזבובים נמשכים במידה רבה יותר לסוסים כהים, הם עברו לבדוק איזה אור מוחזר מפסי הזברה ואיך זה ישפיע על הזבובים? כדי לברר זאת ייצרו החוקרים לוחות בגדלים שונים וצבועים בדגמים שונים. לוחות מפוספסים היו הדגם הדומה יותר לזברה. את הלוחות פיזרו בחוות סוסים וספרו כמה זבובים הגיעו לכל דגם, הסתבר כי הלוחות שמשכו פחות זבובים היו אלה בדגם פסים.
 העובדה שהזבובים נמשכו לדגם הפסים פחות מאשר ללבנים היוותה הפתעה לחוקרים, שכן בדגם הפסים עדיין יש פסים שחורים שמחזירים אור ממוקד מאוזן. ושוב הסתבר כי ככל שהפסים היו צרים ויותר דומים לדגם הזברה – הייתה משיכתם לזבובים נמוכה.
 
בהמשך המשיכו החוקרים והעמידו ארבעה דגמי סוסים בגודל טבעי ובצבעים: חום, שחור, לבן ודגם זברה מפוספס, הדגמים היו דביקים כדי ללכוד את הזבובים שיגיעו, ושוב התברר כי דגם הזברה לכד פחות זבובים מכולם. התברר גם כי ככל שהפסים היו צרים יותר נמשכו אל הדגם פחות זבובים.
 
מסקנת החוקרים היא כי הזברה פיתחה דגם פסים בו הפסים צרים דיים כדי להבטיח את מיזעור המשיכה של הזבובים אליהם. הלחץ הבררני הגבוה ביותר להתפתחות דגם הפסים נבע כהתאמה או כהסתגלות לעקיצות הזבובים באפריקה".
 
על כך אוסיף כי כנראה שמתקיימת פשרה בין הצורך בצבע כהה שמונע פגיעת קרינה לבין הלחץ לפיתוח אמצעי הגנה מעקיצות זבובים כלומר פיג'מת הזברה מהווה הגנה מהקרינה ומעקיצות זבובים גם יחד.
 
האמנם? אם כך, מדוע אין דגם הפסים נפוץ בין פרסתניים אחרים שסובלים מזבובים?

 



מקור הכתבה: www.hayadan.org.il


דף הבית >> מבזקי דף >> עולם החי והצומח >> מדוע לובשת הזברה פיג'מה?